Jag är sugen på julgodis!






Bilderna har jag tagit från Systrarna Eisenmans Vinterns Söta

Jag är riktigt sugen på att baka julgodis och har planerat att göra det till helgen. Oftast brukar vi göra klassikern Rocky Road och knäck. Men i år vill jag gärna testa att något nytt och som kanske kan bli en ny återkommande favorit. Är det något som har ett ess i rockfickan på något gott julgodis?

Bara genom att titta på de underbart vackra bilderna i Vinterns söta så börjar det nästan att vattnas i munnen på mig. Jag fastande speciellt för den översta bilden med tryffeln. Är det någon som vill testa så kommer recepten här:

Tryffel

ca 25 kulor

Du behöver:
225 g mörk choklad (60–70 % kakaohalt)
1 1/2 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
kakao

Så här gör du:
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var 15:e minut. Efter ca 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma. Doppa en klick av tryffeln i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer handgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan valfri garnering. Förvara tryfflarna i kylskåpet, men kom ihåg att ta ut dem en stund innan du ska servera dem.

Förslag på garnering:
* Finhackade nötter. Sila bort det fina pulver som blir när man hackar nötter. Vissa nötter är finast om de skållas och skalas,
t ex pistagenötter.
* Finhackade eller krossade polkagrisar eller hårda kolakarameller. Sila bort ”pulvret”.
* Finhackad eller riven choklad.
* Kokosflingor.

Vit Chokladtryffel med kanel och lingon

ca 25 kulor


Du behöver:
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk malen kanel
1 dl frysta lingon

Garnering:
florsocker
ca 300 g vit choklad

Så här gör du:
Hacka chokladen. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda sedan i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält den andra angivna mängden vit choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvara i kylskåpet.

Klassisk kola

ca 40 bitar

Du behöver:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

Olja en avlång bakform. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna. Klipp eller skär kolan i små munsbitar. Vira in kolorna i smörpapper eller cellofan.


Ha en fortsatt mysig kväll!

Kramar


Kommentarer
Postat av: Madde

Nu blev jag med sugen den klassiska kolan såg jättegod ut

2010-12-01 @ 15:27:57
URL: http://mrsmaddy.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag kommer säkerligen kika in här på ditt inlägg längre fram för att kolla in recepten! Ser ju hur gott ut som helst : - )

Har du bakat något av dessa?



Hoppas allt är bra med dig!



Stora Kramar

2010-12-01 @ 17:07:54
URL: http://jemsi.blogg.se/
Postat av: Bella

Man kan ju inte bli annat än söt och baksugen när man ser bilderna i ditt inlägg, ser riktit smarrigt ut :) Tack för recepten!



Hoppas du haft en bra dag



Kramar Bella

2010-12-01 @ 22:24:39
URL: http://bellasvagtillbaka.blogspot.com/
Postat av: Susanne

Mums, ser riktigt gott ut :)



Kramar till dig

2010-12-01 @ 22:34:36
URL: http://gronanyanser.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0