Jag berättade ju för er att jag gjorde en tårta i fredags och här ser ni resultatet på mitt fina tårtfat!
Johanna som driver bloggen
Hus Inspiration Inredning efterfrågade efter receptet och eftersom jag är nöjd med resultatet så delar jag gärna med mig av Linda Lomelinos recept.
Kardemummatårta med blåbär
8-10 portioner
Kardemummabotten
3 stora ägg
3 dl socker
1 dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Fyllning
1-1½ dl blåbärssylt
Yoghurtfrosting
4 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt (10%)
2 msk strösocker eller efter smak (jag använde 1 msk)
Dekoration
125 g färska blåbär
Bottnen
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Klä en form 15 cm i diameter (jag hade en på 18 cm), men en hög krage i bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och socker ljust och poröst, i ca 5 minuter.
4. Värm mjölken tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.
5. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Sikta ner dem i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt. Häll smeten i formen.
6. Grädda bottnen i ca 50 minuter
Yoghurtfrosting
Blanda grädde, yoghurt och socker i en skål och vispa till en bredbar frosting.
Sätt ihop tårtan
1. Dela bottnen i tre delar. (Linda tipsade om att göra bottnen dagen innan och förvara den i kylen över natten).
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager med frosting på bottnen och sedan blåbärssylt ovanpå. Upprepa tills du har använt två bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
2. Bred ett tjock lager frosting över hela tårtan. Gör ett randmönster i frostingen med en vinkelpalett eller baksidan av en sked, börja nedifrån och dra rakt upp.
3. Dekorera tårtans ovansida med blåbär och kanske en liten vimpel av en grillpinne och ett fint papper.
Lycka till!