Sista september

Bild: Lotta Agaton
 
När min andra hälft såg hyllan Woody Low för första gången var det kärlek i första ögonkastet. I eftermiddag har jag surfat runt och sett att den är klart billigast på Hipvilla.com. Problemet är att jag aldrig har hört talas om e-shopen tidigare. Nu undrar jag om den är seriös, eftersom de säljer inredning billigare än vad t ex Länna Möbler och Rum21 gör.
 
Idag har vi varit i Älmhult och besökt IKEA. På vägen dit åkte vi förbi det nya varuhuset som öppnar den 1 november. Det var riktigt stort och till skillnad från det gamla ska det nya bli ett så kallat A-varuhus som ska ha hela sortimentet. 
 
Nu har vi äntligen köpt en matta till vardagsrummet. Redan i somras tittade vi ut Stockholm Rand, men den stora storleken har varit slut överallt. Ända tills igår då fick Älmhult som enda butik in några stycken och därmed kunde vi äntligen norpa åt oss ett exemplar.
 

På plantskolan

 
Redan vid kl fem i tio i förmiddags stod vi på parkeringen på Solhaga Garden. Jag hade sett i en annons att de hade 50% på alla utekrukor i helgen. Toppenbra, eftersom vi var i behov av just ytterkrukor.
 
Som alltid när det är nersatta priser så blir det lätt "krig" i hyllorna. En kvinna blev t ex irriterad på mig för att jag hade reserverat krukor medans M var iväg och hämtade en vagn. Suck... tänkte jag eftersom det ju fanns krukor till oss alla som var där vid öppning.
 
Jag fick lite utav en Maria Montozamikänsla när vi var på blomstermarknaden. Det var som Maria säger "hur kul som helst" att välja höstblommor till uteplatsen och framsidan. Magnus valde rosa/vita växter till uteplatsen och jag bestämde att vi skulle ha vit ljung och silvermist i krukgruppen mot gatan.
 
Nu när allting är på plats blev det riktigt hemtrevligt och vi är båda nöjda med dagens inköp. Blommor gör ju väldigt mycket och det finns ju så många fina höstblommor att välja mellan. 

Lovisa inspirerar

Bilder: Trendenser 
 
Trendenser tipsade idag om att Lovisa Burfitt har skapat en kollektion som enbart ska säljas på RUM21. Jag föll som en fura för den översta tavlan, Lilla Stora Kjolen, och tror att den skulle passa exemplariskt i vårt vardagsrum. Just tavlor är ett riktigt stort problem hos oss eftersom vi inte precis delar smak. De släpps dock först om en vecka så än finns det tid att bearbeta...
 
Tänk att det redan är torsdag! Jag undrar var denna veckas dagar tagit vägen? Igår var jag så trött efter jobbet att jag gick och la mig direkt efter Bonde söker Fru. Dock känner jag piggare ikväll och ser fram emot en kväll i matens tecken. Mannen min står just nu och lagar en av hans favoriträtter och sen blir det avkoppling framför Kockarnas Kamp och Hela Sverige Bakar. En riktig härlig kväll att se fram emot med andra ord!

Seg start på veckan

 
Nya Elle Mat & Vin står för kvällens inspiration. Precis som i många andra nummer bjöd även denna upplaga på inspirerande läsning och recept. Jag föll speciellt för de olika festtilltuggen och den underbara gröna färgen på omslaget.
 
Denna måndag har varit riktigt seg för min del. Humöret har som vanligt varit på topp, men huvudet har varit segare än vanligt. Precis som måndagar brukar vara med andra ord. Jag hade egentligen planerat in att avverka ett jympapass ikväll, men halsen kändes inte helt hundra och därmed blir det stopp.
 
Jag ska istället krypa upp i soffan med iPaden och se sista avsnittet av favoritserien Hart of Dixie. För er som följer serien på kanal 5 kan jag avslöja att det kommer bli riktigt spännande längre fram i säsongen.
 

Helgen i revy

Igår hade vi Magnus föräldrar här på besök. Jag har precis som vanligt dukat med porslin från Mateus, bestick från Gense och Essenceglas från Iittala. 
 
Då börjar denna septemberhelg nu mynna mot sitt slut. Igår hade vi besök av Magnus föräldrar. Riktigt trevligt och vi fick riktigt fina godsaker från deras stora matträdgård. Nästa lediga stund ska jag använda björnbären som vi  fick till att koka björnbärssylt. Förra året hittade jag ett recept i Elle Mat &Vin där sylten smaksattes med vaniljstång och rom och i år kommer det att bli en favorit i repris.
 
På tal om bär så lyckades jag igår tappa efterrättsformarna med blåbär... Det såg ut som att jag hade knivmördat någon i köket... Tur i oturen kom det inget på väggarna, men det tog sin lilla tid att torka bort sörjan av varma blåbär som stänkt över hela köket. Nästan samma känsla av olust hade jag när jag var liten och tappade min egen födelsedagstårta i golvet. Lagom kul, när man ska bjuda sina gäster på något gott och det istället hamnar spritt över hela golvet...   

Nespresso Lattissima +

Vår nya Nespresso Lattissima +. Jag älskar att den har en inbyggd mjölkskummare och att alla delar går att diska i maskin. Toppenbra!
 
Nu har vår nya kaffemaskin äntligen fått flytta in till vårt kök. Som ni ser så var det jag som vann "kampen" om vilken sorts maskin vi skulle köpa. Det blev en Nespresso Lattissima + Silky White och den passar i vårt kök som handen i handsken. 
 
Jag har aldrig varit någon inbiten kaffedrickare. Men sedan vi köpte maskinen har jag druckit Latte Macchiato varje kväll. Igår hade vi styrelsemöte med bostadsrättsföreningen och alla sa att kaffet var riktigt gott. Än så länge är vi riktigt nöjda med maskinen.
 
Nu gäller det bara att vi lotsar oss rätt i kapseldjungeln och hittar några riktigt goda Nespressokapslar som passar oss i smaken. Det följde med 18 st olika smaker med maskinen och jag har redan hunnit med att beställa ett gäng nya. Favoriten än så länge är den rosa kapseln Rosabaya, men det kommer säkert att ändras med tiden.
 

Brunchset? Ja, tack!

      
 
Danska Vipp tillverkar inte bara snygga saker till badrummet. De gör även kök och det senaste som de har släppt är en ursnygg frukostkollektion. Kollektionen är ett samarbete med keramikern Annemette Kissow och består bland annat av en skål, en mjölkkanna, ett fat, en espressokopp, en kaffekopp samt en tekopp. 
 
Jag älskade verkligen brunchsetet med tallrik, skål, äggkopp och kaffemugg. Vi saknar fina äggkoppar härhemma och varför inte köpa ett helt set när man ändå är igång? Ja, två vita brunschsetet hamnar direkt på önskelistan till jul.  
 

The Lucky One

 
I fredags såg jag den underbara filmen The Lucky One. I vanliga fall kan jag ibland snyfta till på bio, men aldrig hemma. Men i fredags satt jag och grät stora krokodiltårar, det till och med stänkte på tangentbordet. Jag blev så berörd av filmen att tårarna inte ville sluta rinna.
 
Filmen handlar om en ung marinsoldat som återvänder från kriget i Irak. Under kriget finner han en bild på en kvinna i en stridsraid. Väl hemma i USA bestämmer han sig för att söka upp kvinnan som räddade hans liv.
 
Jag har flera gånger blivit rekommenderad att se filmerna The Notebook och Dear John. Tyvärr har jag aldrig kommit till skott. Men det är samma författare som har skrivit de ovannämnda filmer som The Lucky One och efter att sett den filmen måste jag se de andra!  

Roys pannacotta med daimcrunch

 
Camilla efterfrågade receptet på pannacottan som M och jag mumsade på i fredags och självklart delar jag gärna med mig.
 
Pannacotta med daimcrunch
 
6 Portioner
 
Pannacotta
1½ gelatinblad
250 g mjölkchoklad
500 g vispgrädde (5 dl)
50 g strösocker (ca ½ dl)
 
Garnering
1 dubbeldaim
200 g vispgrädde (2 dl)
kakao
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen och lägg det i en bunke. Koka upp grädde och socker och häll det i bunken. Tillsätt gelatinbladen och mixa med stavmixer till en slät pannacotta. Häll upp blandningen i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
 
Krossa daimen grovt och mjukvispa grädden. Toppa pannacottorna med detta och avsluta med att pudra lite kakao över.
 
Nu blir det söndagsfrukost för våran del! Sen får vi se vad vi hittar på idag. Vi har inga planer mer än att jag har bokat in mig på ett skivstångspass senare ikväll.   
 

Fredagens chokladiga dessert

 
Gårdagens efterrätt hemma hos oss var Roys Mjölkchokladpannacotta med daimcrunch. 
 
Igår testade jag första receptet ur den nya kokboken Sweet. Det blev en enkel pannacotta som jag snabbt svängde ihop efter jobbet. En riktig hit, nästan så att man ville slicka det allra sista ur glaset.
 
När jag höll på tillaga efterrätten fick jag mms som visade min vän Jenny som fick sin Sweet signerad av Roy Fares. Jag skulle också vilja ha min bok signerad, men man kan inte få allt i världen.
 
Idag har vi sprungit runt i de olika varuhusen på jakt efter en kaffemaskin. Vi har lite olika åsikter om vad vi behöver härhemma. M är inne på köpa en Moccamaster och jag är mer sugen på en Nespresso Lattissima. Två envisa viljor och två helt olika maskiner, därför det ska bli spännande och se vem som får sin vilja igenom. Vad använder ni för någon kaffemaskin? Någon som ni kan rekommendera? 
 

Höstkläderna är här för att stanna

Mina skor ser små ut på bild, men det är ju inte så konstigt eftersom jag har strl 35 eller 36 om jag har sula...
 
Idag blev det första dagen med höstskorna och nu när jag tittar ut kan man konstatera att det var ett bra val av skor. Skorna är nya för säsongen och eftersom jag är väldigt bekväm av mig är det skönt att det inte är någon klack. Dessa kommer nog att bli värdiga motståndare till mina Pistols som var mina trogna trotjänare förra säsongen.  
 
Efter blogginlägget igår vände jag upp och ner på hela hemmet i jakten efter min Mulberryscafs som jag inte har använt på hela sommaren. Jag uppskattar att jag letade i två timmar utan att hitta den och sen frågade jag M om hjälp. Det tog han cirka två minuter att hitta den och det visar nog att han känner mig bättre än vad jag känner mig själv. 

Kylan kommer krypande

Bilder: Alvhem
 
Efter att ha sett detta vackra vardagsrum vill jag ha in färgen ljusgråblått (eller vad kallas den) i vårt hem. Så himla snyggt mot det vita! Undra var man kan hitta filten nånstans? En sån skulle jag kunna ha slängd över min egen stol som vi har i arbetsrummet. 
 
I morse började det kännas att vi går mot en ny vädersäsong. Det var inte mer än fem grader när jag körde till jobbet och vid den temperaturen kändes det lite kallt med bara fötter i ett par ballerinaskor. Jag får ta och plocka fram alla sjalar och halsdukar som just nu ligger nerpackade. Det är nog även dags även se över höstskorna i fall de behöver klackas om och putsas upp inför den nya säsongen.
 
Jag ser inte fram emot att börja ha höstskorna på jobbet. Ni som också jobbar på kontor eller inomhus, har ni speciella "inneskor" eller använder ni samma skor inne som ute? Ibland kan jag tycka det är för varmt att ha fötterna instängda en hel dag, men samtidigt kan det kännas lite bart att ha ballerina/pumps. Detta resonemang är mitt I-landsproblem för dagen.

Tisdagslunk

 
Ikväll har jag passat på att jobba undan lite hemifrån. En stor del av mina arbetsuppgifter gör jag på via bokföringsprogram som är tillgängliga på nätet, vilket är väldigt skönt eftersom man kan sitta var som helst bara det finns en uppkoppling. Men idag har internetuppkopplingen strulat på kontoret och då förstår man hur beroende man är av datorn/internet/mailen. 
 
Imorgon ska vi på vårt första styrelsemöte med vår bostadsförening. Det är så många nya grannar att man knappt har hälsat på de som bor intill. Många har precis flyttat in, medan vi nu har bott här i 2 ½ månader. Tänk att tiden har gått så snabbt... Det är så svårt att tro.

Det ska vara sött

Mmm... Äppelpaj de Lux...
... Chokladmousse med hallon och lime...
eller Citronmarängpaj...
 
Roy Fares underbara bok Sweet har fått flytta in i min kokbokshylla i köket.
 
Jag har så många favorit-kokböcker att de oftast bara hinner vara i rampljushyllan en kort period innan de byts ut mot nån ny bok. Boken Sweet är precis som den låter väldigt söt innehållsmässigt. När man bläddrar igenom kapitlena; Till Middag, Till Fest, Till Kafferep och Till Mingel så finner man något att bjuda på till varje tillfälle!  
 
Nu när det är äppelsäsong blir jag riktigt sugen på att baka Roys Äppelpaj de Lux. Den bjöd han på Ebba Kleberg von Sydow i lördagens GoKväll och det var tydligen en av de godaste pajerna hon hade ätit. Men receptet kommer ju från Årets Konditor 2010 så nog borde den allt vara god och efter att testat flera av Ebbas egna recept är det nog ett säkeert kort. 
 
Nu blir det lite slötittande på nya X Factor.
 

Storstädning pågår

Grym städmusik har vi fått av Agnes. Hennes nya album Veritas har gått på repeat härhemma. Jag kan inte få nog av hennes One Last Time, trots att radiokanalerna nästan har spelat sönder låten.
 
Idag har vi passat på att storstäda hemmet. Vi var i verkligen i stort behov av att putsa fönstrena. Fy, vad skitiga dem var! Det blir inte roligare när man alltid se all smuts eftersom vi har så stora fönsterpartier.
 
Men efter att ha köpt en elektrisk fönsterputsare är fönstrena numera skinade rena och M tvättade dem på ett litet kick. Verkligen ett riktigt bra köp och nu kommer vi nog att putsa fönstrena oftare. Ibland måste man lägga pengarna på tråkiga prylar till hemmet, men med slutresultatet i hand var det värt pengarna.
 

Årets Kick-Off

 
Upptäckte att jag hade glömt och ladda kameran. En riktig miss av mig...
Bilder: gardshotell.com
 
Igår besökte jag och mina kollegor Tomarps Gårdshotell för vår årliga kick-off. En riktigt trevligt dag med underbart god mat och riktigt härligt sällskap. Det blev en väldigt sen kväll igår och sedan jag kom hem i förmiddags jag har bara legat på soffan och återhämtat mig. 
 
Ikväll kommer Anne hit för att se på film och äta take-away. Ett alldeles utmärkt val av lördagsnöje, eftersom vi båda nog är trötta efter gårdagens äventyr. 
 

Lördag mitt i veckan

Bild: Lindex.se
 
Jag har länge letat efter en capé. Denna från Holly & Whyte-kollektionen fick följa med mig hem idag. Nu måste jag prova den med lite höstkläder för att kunna avgöra om den är en keeper. 
 
Usch, vilken träningsvärk jag har! Jag har så ont att jag knappt kan sätta mig ner på en stol. Igår var jag på mitt första skivstångspass på hela sommaren! Det känns verkligen i kroppen att det var ett bra tag sedan man lyfte några vikter. Men samtidigt är det skönt att kroppen har fått sig en genomkörare och förhoppningsvis blir det lättare igen på söndag. 
 
Idag efter jobbet gick jag och en kollega på stan och avslutade sedan med en fika med några vänner. På hösten och vintern tycker jag att det är så mysigt att sätta sig på ett fik och ta något varmt och dricka. Medan på våren och sommaren är det mer att man sätter sig på en uteservering eller tar en glass i solen. Vilket är lika charmigt det också.

Tray Table

Jag tipsade om Hay House för någon vecka sedan och i lördags besökte vi butiken igen. Vi kom bland annat hem med avlastningsbordet och träsnurran. 

 

Innan vi åkte hade jag gjort upp en liten lista på vad vi skulle kunna behöva. Om jag inte hade gjort det och gått utan M hade jag nog kunnat förköpa mig på allt fint som de har. Den danska kronan är ju väldigt låg för tillfället plus att HAY är ett danskt märke, vilket bidrar till att sakerna är billigare i Danmark än i svenska webbshopar.

 

Efter en timmes shopping kom vi ut med två kassar och en stor låda. Stackars M! Han fick bära på den stora lådan genom hela Ströget och då kan man poängtera att det var mycket folk i rörelse eftersom gatan firade 50 år... Tur att vi hade planerat så att HAY skulle vara det sista stoppet för dagen. 

 

I lådan gömde det sig ett Traybord som vi nu har bredvid soffan som avlastningsbord. Ett tag funderade vi på att köpa två och ha som soffbord. Men vi kom fram till att vi gillar det vi har så mycket och därför får det hänga med ett tag till. Fast vi kan ju alltid kompettera med flera Trays i efterhand...

  

Royal Café


Igår åt vi lunch på Royal Café som ligger bredvid Royal Copenhagen och Georg Jensens båda butiker. 
 
Jag som älskar rosa och som ibland blir kallad att jag är lite "tantig" av mig älskade Royal Café. Tänk er ett café med porslin från Royal Copenhagen, långbord med Fritz Hansens Myranstolar, kitschiga inredningssaker och ljusrosa väggar. Med andra ord ett hypermodernt "tantcafé" som passar alla åldrar. 
 
Nu var vi där för att äta lunch, men jag hade kunnat sitta där i timmar och tittat på den vackra inredningen över en kanna té och ätit deras bakelser. 
 
Igår testade jag deras specialitet "smushies", vilket kan beskrivas som en blandning mellan sushi och ett danskt smörrebröd. Jag tog två fisk och en som liknande en råbiff. Riktigt gott var det och till och med Magnus sa efteråt att han kunde tänka sig att gå dit igen nästa gång vi besökte Köpenhamn. Det är ett riktigt gott betyg! 

En dag i Köpenhamn

Jä, nu är vi på väg...
Your are now entering the EU... En av ingångarna till Christiania
Husägaren höll på att måla varje tegelsten. Ett riktigt färgklick till hus med andra ord.
Vacker utsikt från HAY-butiken. Denna helg firade Ströget 50 år och det märktes för det var fullt med folk överallt.
Varje gång jag besöker staden fascineras jag över alla billiga och vackra blomsterstånd/butiker. 

 

Då är vi hemma efter en heldag i Köpenhamn. Vi började dagen med en kort sightseeing i Christiania. Jag har aldrig varit där tidigare och var väldigt nyfiken på området. Trodde att det skulle finnas lika fina hus som det finns i resten av staden. Men istället möttes jag av byggnader som var söndermålade av graffiti, skyltar som visade att man INTE fick ta några kort och som ni märker bröt jag mot det förbjudet.

 

Efter att ha besök Christiania så var jag trött på sightseeing. Jag hade egentligen planerat att vi skulle hyra cyklar. Det skulle finnas "bycyklar" att låna på flera platser runt om i staden, men vi kunde inte hitta en enda. Eftersom det är slutet på sommarsäsongen, tror jag att många av dessa cyklar trist nog kan vara stulna eller försvunna eftersom de är gratis att låna.

 

Så istället för cykla på rundtur gick vi upp mot staden och dess shoppingkvarter... Fortsättning följer.

 

RSS 2.0